"Gotowanie Atrakcją Regionu" - warsztaty carvingu
Carving - sztuka dekorowania warzyw i owoców? a może bardziej sztuka rzeźbienia? O tym już dziś mogą się przekonać uczestnicy pierwszych warsztatów zorganizowanych przez LGD "MIĘDZY LUDŹMI I JEZIORAMI" w ramach projektu współpracy GAR.
W dniach 18 – 19 maja oraz 22 – 23 maja 2021 roku na terenie LGD „MIĘDZY LUDŹMI I JEZIORAMI” odbyły się warsztaty Carvingu, które realizowane były w ramach projektu współpracy pn. „Gotowanie Atrakcją Regionu”.
Pan Łukasz Szewczyk i Daniel Bewko – specjaliści w dziedzinie carvingu – zapoznali uczestników warsztatu z historią carvingu, oraz przybliżył techniki i rodzaje cięć wraz z omówieniem niezbędnych narzędzi.
Kursanci pod czujnym okiem prowadzących wykonywali ćwiczenia kształtujące prawidłowe posługiwanie się nożem tajskim: liść z cukinii, kalie z kopru włoskiego, motywy kwiatowe z papryczki pepperoni, ptaka z cykorii i białej rzodkwi, róże z kalarepy oraz kwiat tajski w melonie.
Wszyscy uczestnicy świetnie się spisali wykonując własnoręcznie wspaniałe kompozycje warzywno – owocowe.